Isn’t life a bitch…

Bild 11Jomen. I tisdags fick jag mig en mental käftsmäll som heter duga.

Det är årets sista tentavecka. För egen del är den avklarad i och med att jag läste kursen Farligt Gods redan förra året.

Jag har ju flutit runt lite senaste tiden, haft det riktigt skönt. Varit på alla föreläsningar och pluggat lite hemma. Jag panikpluggar sällan, men hade bestämt mig för en sista genomgång i helgen. En så kallad ”refresh”. Nu blev det inte så eftersom jag ägnade helgen åt att slappa med min dotter My. Underbart, faktiskt!

Strategin var att ägna måndagen åt att ”refresha” Sjömanskapen, tisdagen åt Allmän lasthantering. Således satt jag hemma och pluggade hela måndagen. När jag kände att jag inte hade mer att ge i hemmets dammiga vrå begav jag mig in till stan. Jag har en massa saker jag måste handla inför praktiken. Gustav var hemma och frågade vart jag skulle. In till stan och handla stuff, svarade jag.

Väl inne i stan händer det som alltid händer. Jag får ångest och frågar mig själv om jag inte kan göra det här en annan dag. Jo, det kan jag, svarar jag mig själv nöjt. Men i stället för att åka hem drog jag till mitt stamhak och beställde in en oxfilépasta och ett glas rött. Vinet beställde jag in av tre anledningar.

1. Min favoritlärare T. Neptun (som jag hade i Farligt Gods), rekommenderar ETT glas innan man börjar studera. Det skärper nämligen sinnet. Observera dock att det skall vara rött, och endast ETT (1) glas.

2. Jag har som policy att dricka vin dagen innan tentan, gärna ett par glas, samt minimera sovtiden så mycket det går. Självklart handlar det inte om att supa utan bara koppla av och tänka på annat. Hittills har jag inte kuggat. Med andra ord var jag ”tvungen” att dricka vin. Jag jämför det med såna där exter som friidrottare håller på med innan de skall till att göra ett hopp eller kast.

3. Vin är gott!

När jag sitter där, mätt och belåten, och som bäst bläddrar i anteckningarna, smuttar vin, vatten och kaffe får jag ett sms från Gustav. Han undrar om inte affärerna har stängt. Klockan är då 19.45. Jag svarar kort och gott ”Nä”. Det var ju liksom det han frågade om. Stänger de 20?, undrar han. Jag replikerar att de gör de, men att jag sitter på SL och pluggar. Han undrar varför jag inte sa att jag skulle dit, och att han tänkt att jag skulle komma hem och äta. Jag svarade att jag inte hade bestämt att jag skulle dit. Slut.

Till saken hör att jag kör en intensivkurs i att låta dem ta hand om hushållet. Låt oss kalla det en förberedande kurs i att klara sig själva inför min kommande frånvaro. Om inte annat så ska de väl förhoppningsvis flytta hemifrån en dag.

Efter ytterligare någon timme känner jag mig nöjd och efter en snabb visit i studion drar jag hem. Gustav stänger dörren till sitt rum när jag kommer hem, men eftersom det inte är särdeles ovanligt tänker jag inte mer på det. Han säger dock inte god natt. Jag sover lika illa som en kolikbarnsförälder och mitt tillfälligt något lägre sinnestillstånd får sig ett rejält dyk när jag öppnar kylen och ser en tallrik med mat i kylen. Hemmagjort potatismos, fint upplagt med en vackert stekt laxbit som blivit dekorerad med gröna blad. Detta ackompanjerat av Haricot Vertes och halvor av coctailtomater, den mittersta symmetriskt fylld med 2 sorters ishavsrom – DISH! DISH! DISH!

Jävla unge tänkte jag, och började gråta.

Jag förklarade för den besvikna sonen, när han strax efter vaknar, att jag inte för en sekund hade anat att han skulle laga mat (läs förra inlägget om du inte gjort det redan). Han ville ju så klart att det skulle bli en överraskning – och det kan man ju säga att det blev – om än inte som någon av oss hade tänkt.

Jag ger mig fasiken på att jag kommer kugga på tentan i Sjömanskap, trots att jag drack vin och fick alldeles för lite sömn.

Isn’t life a bitch, så säg!
Joanna

4 Comments:

 1. Det tog en liten stund innan jag förstod hur jag skulle kommenterar, och undrar också var kommentarerna tog vägen som syntes alldeles nyss för detta inlägg. Ja, ja det som inte kommer i tjuvahänder det kommer till rätta, som vi brukar säga..i australien 😀 Hoppas det gick bra på tentan och att maten var värmbar till dagen därpå kanske. Det var en spännande blogg du skaffat, man kanske skulle skaffa en bild för sina svar här. Vilken båt du ska mönstra på. Verkar väldigt spännande! Nu ska jag iväg och skaffa en gran. För att jag vill ha en ;).

 2. Sånt är livet. Var rädd om Gustav och dina andra barn.
  Jag är så glad över att höra från dig att jag inte har några kommentarer till något annat.
  När skall du ut på praktik? Var bor du nu för tiden. Det vore roligt att veta lite om hur det går för dig. Vi har båda tänkt på dig en hel del. Kram Saima

 3. Här sitter jag med min Mac + dongle och dricker en kall öl på Hotell G (”över” centralen ni vet) och kikar ner på alla stressade människomyror som skall göra något julfint åt någon jävel de egentligen inte gillar…
  GÖTT med ALKOHOL efter ett långt möte med Business Region Göteborg – och plötsligen får jag läsa om hur fel saker i glaset kan leda till ångest och härdsmälta när man kommer hem. Ger mig fan på att Röd Express kommer att ramla av Götaälvbron och jag kommer att sugas in i Stena Danicas bogpropeller när jag flyter nerför älven.

  Allt har en mening, syster Jojjo.
  And when life isn’t a bitch – it’s a beauty!

 4. Trevlig blogg Jojja. Tyvärr har du helt fel ang. att rött vin skulle vara gott. Vitt vin är och öl oxå. men rodtjut? Icke!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *