Kielkanalen

kielkanal54° 17,5′ N, 009° 40,4′ E – Rendsburg (Kielkanalen) – Soligt och skönt, plusgrader.

Wunderschöön!

Nu har vi äntligen lämnat Östersjön och Djävle ligger bakom oss. Självklart finns risken att vi återvänder men det får ju bli ett senare kapitel i dagboken. Vi har ingen klar destination med har Amsterdam FO (For Order).

I morse slussades vi in i Kielkanalen för att påbörja en färd om 8–12 timmar. Det ryktas att lotsarna här brukar vara ganska brusiga, griniga och trista, så jag såg fram emot en spännande människostudie på bryggan. Men vid lunchtid fick jag bekräftat att både rorgängarna och lotsen var bland de trevligaste på evigheter.

Jag hade hört att det kan bli rätt tradigt under färden, men att det finns några sevärdheter. En av dem skulle vara en järnvägsbro. För att komma upp i höjd över kanalen gör den först en 360° kurva och dessutom är den, över kanalen, utrustad med en form av linbana som transporterar folk över vattnet. Själva farkosten har lanternor monterade, trots att den överhuvudtaget inte går på vatten.

Peter hade vänligheten att purra mig när vi närmade oss och jag gick upp på bryggan och kikade på konstruktionen. Jag fattade inte riktigt hur det hängde ihop eftersom jag inte såg någon farkost men att jag kanske fattat fel Plötsligt gick lotsen fram till en öppningsbar ventil vid styrbord bryggvinge, sa någonting om ”schwede…” och öppnade ventilen. Eftersom han pratade tyska trodde jag att han pratade med rorgängaren och tänkte inte mer på det. Strax efter hör jag en välbekant melodi och efter några sekunder inser jag att det var svenska nationalsången. Varje gång ett fartyg med annan flagg passerar kaféet vid järnvägsbron spelar man dess nationalsång. Så vänligt!

Jag strosade runt en stund på bryggan och plötsligt ser jag ”luftbåten” passera bakom oss. I dagsljus är det lika turistit som nationalsången, men för all del, det är ju första gången jag passerar så självklar tog jag en bild med mobilen.

Jag har lagt till lite bilder i albumet Folk samt skapat två nya, Finska Viken och View from the bridge.

Håll tillgodo!
Joanna

Ps, jag beklagar att det ibland förekommer tempusväxlingar som kanske inte är helt korrekta. Det beror på att jag skriver lite hipp som happ och när jag har möjlighet. Då blir det kanske inte som det var tänkt från början. I vissa lägen, med begränsad tillgång på både tid och bandbredd, får jag/ni helt enkelt hålla tillgodo med sura äpplen. Bättre surt än inget alls, tycker jag. /Ds

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *