Glad Påsk

kaninJag är förvånad. Uppriktigt förvånad! Under alla år, framförallt som förälder, har jag förfärats över den mesighet som omhuldar allt för många föräldrar. Det finns vissa sker som man uppenbarligen inte får säga till barn, ty de kan bli ledsna. Right!

Man få till exempel inte säga att mamma, pappa eller mormor kommer att dö en dag. Inte heller att tantens mjuka päls har suttit på den söta lilla räven. Och den har blivit dödad – bara för det. Det värsta – nästan i klass med att någon kommer att dö, vilket i sig kan vara lite svårt att greppa i de lägre åldrarna – är att det man äter har varit något litet sött djur.
I frågor som dessa tror jag föräldrar bygger upp en otrolig förmåga att hitta på svar som inte gör den lilla avkomlingen ledsen.

Döm således av min förvåning då GP i morse meddelade mig att konsumtionen av kanin har ökat markant de senaste 2–3 åren. Framför allt till påsk. Med dagens genteknik har man även lyckats att förvandla kaninen till påskhare. Allt som behövs är en stund i ugnen på ca 200°C. Fantastiskt! Åter önskar jag att jag vore en liten fluga som kunde ta mig runt bland hushållen idag. Jag är lika sugen på att höra förklaringar till vad det är man äter (om någon ungjävel ens kommer på tanken att fråga) som till de fallen där mor eller fart tvingas förklara varför man just ätit upp den söta påskharen som ju faktiskt kommit med påskägget. Jag hoppas innerligt att i alla fall någon ärligen svarar; för att det är gott!

Har DU inte planerat ditt påskbord ännu så kanske jag kan få föreslå ”Skuttande Jakob”?

1 styckad brynt kanin
2 paket bacon
3 skivade bananer
1,5 dl chilisås
1,5 dl grädde
salt, cayenne, andra favoritkryddor
(1 dl salta jordnötter)

Koka riset. Stek bacon knaprigt och lägg på hushållspapper för att rinna av. Smörj en lämplig ugnsform och varva kaninen med bananskivorna. Vispa grädden och rör i chilisåsen, lite salt och dina favoritkryddor. Bred ut smeten över kaninbananerna och släng in i ugnen på 225°C i ca en kvart. Strö sedan över baconen och ev jordnötter.

Servera med ris. Skit i salladen, kaninkräket har troligen ätit salladsblad så det räcker till dig också.

Smaklig spis!

Påsktipset!
Kaniner finns att fånga helt gratis, och säkerligen till kommunernas glädje, på följande platser:

Göteborg – Områdena kring Tingstadstunnelns södra infarter.
Stockholm – Hela Solna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *