NEGERBOLL – ja visst!

Suck. Hur orkas det? All heder till den tågvärd i SJ-bistron som sa negerboll. Finns att läsa i kort notis på Aftonbladet.se, publicerad idag.

Det heter ju för böveln negerboll och jag anser det fegt av SJ att beklaga ordvalet. De få gånger jag mumsar negerboll, inte på SJ hittills dock, och då det inte är självplock är det aldrig någon som ifrågasagt mitt ordval. How come?

Jag undrar just vem som klagat mest på det där tåget. Vit eller neger? Men det är klart, kupén som huserar negrerna har väl inte internradio. Där finns väl bara en bananlåda utplacerad.

När jag jobbade på Hydro i Stenungsund en gång i slutet av 90-talet fick vi ett tydligt exempel på hur det ligger till. Min kollega Peter gick in i matsalen vid tre-fikat.. När han kom tillbaka såg han moloken ut och berättade att han fått en utskällning utan dess, lika av tanten där inne, då han önskat en negerboll. Tja, det var ju bara att gå in och beställa en likadan för att kolla läget, men icke att damen sa ett ord till mig. Jag hoppas jag får tillfälle att göra ett test igen så jag får tillfälle att ifrågasätta varför man inte rättar mig.

Jag insåg genast att sommarens kurs i screentryck fått en ny punkt på att-göra-listan. Jag kan bara inte åka därifrån utan en ”det heter faktiskt negerboll”-shirt.

Fläskläpp!
J

10 Comments:

 1. Ordet Negerboll är inte rasistiskt. Däremot finns det andra element i vårt språk som JAG ser som mer rasistiska. Vad sägs om SVART-arbetare, SVART-arbetskraft, Mörka krafter (i samhället), svartmåla, svärta ner någons rykte?
  Jag säger inte att det är rasitiskt, men jag tycker att hela den begreppsapparaten är MER rasistisk (om vi skall se det på det sättet) än ett oskyldigt bakverk. Skall vi vara konsekventa så borde vi ta bort de begreppen ur det språk vi dagligen använder också.

  Dessutom så var det svenskar (och inte några afrikaner) som startade den här negerbollsdebatten. Säkerligen samma svenskar som inte vill att vi skall vifta med svenska flaggor och sjunga vår natonalsång. Detta har lett till att det varit fritt fram för (ursäkta det ”rasistiska” ordvalet) mörka krafter att lägga beslag på våra mationella symboler.

 2. Erber: Tack! Jag började just undra om jag missförstått något hela mitt liv efter att ha läst Yasmins kommentar. Jag gick in på hennes sida och blev så matt, men sen blev jag glad igen, när du plitat ner i princip det jag ville säga.

 3. Örjan: Visst är det sjukt när banen inte får vifta med den svenska flaggan på skolavslutningen, av rädsla för att det kan vara stötande. Jag minns inte vilken av mina polare som berättade det men jag trodde han skämtade. Men icke. Skrämmande, helt enkelt.

 4. Jag här uppväxt med ordet ”negerboll”. Det har aldrig någonsin legat några värderingar i det. Aldrig. Lika lite som Pippi Långstrump ”negerkung”. Ska man byta ordet negro från spanskan också? Yasmin har rätt, de som klagar mest är ”vita”. Men de är personer likt Yasmin som tror sig föra svartas talan. Har själv flera amerikanska vänner med afrikanskt ursprung som hånskrattar åt detta. För 99% av sveriges befolkning har det inte ens legat några nedvärderande värderingar i ordet ”neger”. Det var ett ord bara för att beskriva en människa från afrika vars hudfärg är svart. That´s it. Det är ju först på ”senare” år som vänsterelitens medier och vissa VITA populistiska vänsterpolitiker i ”solidaritetens” namn börja lägga värderingar i det. Som förutom bara är en försvenskad form av ordet ”negro” – som betyder svart. Yasmin gör alla personer med icke ariskt utseende björntjänst, eftersom det är sådant här som får folk att rösta på partier som SD.

 5. TheFL: Ja, jag förstår mig inte på folk. Jag tycker det är mysigt när någon kallar mig lilla negerbollen. Jag vet ju hur goda de är 😉

 6. Örjan Stegeby

  Det heter negerboll, vi har en nationalsång som vi är stolta över, vi har en flagga som vi vill hissa. Vem har kommit på att dessa så totalt svenska och gamla traditioner nuförtiden är diskriminerande och kränkande mot andra människor???

 7. Hade väldigt roligt åt detta en sommardag i Borgholm. Jag och min NEGERKOLLEGA gick in på ett konditori för att köpa oss lite fika. Äppelmunkar till mig – och negerbollar till honom. Tanten blev alldeles röd i ansiktet och frågade: ”Får man verkligen säga så?” Kollegan svarade: ”Jag får säga så. Jag är ju neger.”

  Det är bara smygrasister som har något emot goda bakelser med ordet neger i.

 8. Yasmin: Så dumt. Varför kämpa för att ordet skall förbli laddat? Det heter negerboll och har gjort så länge jag kan minnas. Det står till och med i min kokbok över receptet för dessa bollar. För mig är inte ordet NEGER laddat eller obehagligt, det finns ingen anledning? Varför skulle jag omvända, ett för mig neutralt ord, till något som en massa idioter har lagt en negativ värdering i. Ordet förblir laddat för att folk inte vågar använda det i neutrala situationer. En neger är en neger är en neger. Så enkelt är det. Du skriver ”De som klagar för övrigt de som faktiskt vet vad benämningen innebär”. Du får gärna utveckla det.

  /J

 9. Yasmin: Är du från Nigeria och….får jag använda Schwartzkopf shampo?

 10. Jag förstår inte varför du försöker legitimera användandet utav begreppet, är det för att söka göra den till något neutralt? Ordet neger är laddat och det kommer alltid att vara så. De som klagar för övrigt de som faktiskt vet vad benämningen egentligen innebär, vita som svarta, är fullt medvetna om detta och visserligen är det vita som klagar mest, det ter sig ganska självklart då de vita är en majoritet i landet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *