Koka soppa på en bok

Studentsoppa Delux #1

Jag har ju svårt att hålla mig ifrån böcker. När jag tvingades beställa tegelstenen Sandinavian maritime law för 700 pix kände jag mig nödgad att trösthandla något mer än Vi, de drunknade, en bok som varmt rekommenderades av flertalet av den svenska besättningen på Finnpulp. Men – jag visste inte vad.

När jag kom till kassan så fick jag på grund av någonting köpa Soppor, bröd och röror för endast 79 kronor. Succe! Jag tror faktiskt att det är första gången för jag faller för ett kassaerbjudande i en bokaffär – tro’t eller ej. Hur som helst så är boken helt underbar. I alla fall att bläddra i. Alltså – baka bröd tarvar recept, men soppor och röror behöver endast inspiration. Den kommer att vara till nytta och glädje det är jag säker på.

Hur som helst så gjorde jag soppa till lunch igår – min alldeles egen studentsoppa. Denna gång i en lyxigare variant. Kryddbasen består helt av de överblivna kryddorna till våra nudlar, som någon av mina gamar tycker är för stark. Eller gam? Snarare – jag har fött en mes vid min barm! Har man inga över så gör man den helt enkelt med nudlar i. Just nu finns det väldans många påsar i skåpet.

Den olyxiga varianten gör sig inte riktigt på bild, den påminner mest om någonting som borde ligga i toaletten. Det är faktiskt inte mitt fel att nudlar, kikärtor, surkål och kinesisk svamp gifter sig bra men ser ut som fan på bröllopsfotot.

Den lyxigare varianten – ni hör ju själva – gör sig betydligt bättre på bild, även om den kanske inte får pryda omslaget till Gourmet.

Studentsoppa delux – från höften:

vatten
nudelkryddor (eller något likvärdigt som exempelvis god buljong)
3 kinesiska svampar
1 halväten tomat
1/2 näve kikärtor (andra bönor/linser, ej gröna ärtor*)
5–8 stora och troligen fridlysta jätteräkor (helt beroende på ekonomin*)
2,5 salladsblad

Tag en passande kastrull och fyll med så mycket vatten du vill ha soppavätska. Häll i 1/2 dl till (det kommer koka bort lite vatten). Dela de kinesiska svamparna och lägg i vattnet. Häll i nudelkryddorna och låt koka tills svampen börjar bli mjuk. Dela tomaten i några klyftor och släng i tillsammans med kikärtorna. Koka någon minut. Lägg i räkorna och därefter salladsbladen. När salladen blivit lagom dassig är soppan klar.

Smaklig spis!

*Gröna ärtor är ett satans påfund – enkom för att skapa oro i världen. Ditt bidrag till fred på jorden är således att undvika denna styggelse.
* Alltså, det är inte så att det är min ekonomi som styr fridlysningen. Jag menar att antalet räkor man tar i soppan kan variera med tid i månaden. De kan ju vara rätt dyra de där godingarna.

Studentsoppa Delux #2

One Comment:

  1. med det goa knäckebrödet …måste soppan bli mmmmmmmmmmm
    kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *