Inte utan mitt smink!

Inte utan mitt smink!

Gå ut? Inte utan mitt smink! | Wendela | Aftonbladet.

Jag är en mycket omedveten kvinna. Jag tänker det när jag, då jag egentligen inte alls har tid att läsa onödigt trams utan i kontakt med svenskt nät borde betala räkningar istället, får för mig att läsa artikeln ”–Ta ut soporna? Nej inte osminkad”.

30% tänker på sin skönhetsritual innan de somnar. 16% börjar dagen med att fundera på sitt smink. Själv brukar jag avnjuta morgonkaffe i sängen.

Det som får mig att reagera är inte det, i mitt tycke lite tragiska, att många kvinnor inte kan gå ut osminkade. Nej, istället är det bruket av ordet medvetenhet. Det är klart, att om jag konstant tittar mig i spegeln så vet jag ju exakt hur jag ser ut hela tiden, vilket rent faktiskt torde betraktas som att jag är oerhört medveten om mitt utseende. Eller i alla fall hur jag ser ut. Parallellen mellan handlingen och ordvalet framstår lika imbecillt som att sitta och kolla saldot på kontot och därmed betraktas som ekonomiskt medveten.

Jag har ”aldrig” använt smink. Som 15-åring var det svart kajal och rouge som gällde under en period. Två gånger i mitt liv har jag gjort seriösa försök att vara som alla andra och köpt på mig en ögonskugga, ett läppstift och en läppkantspenna. Majoriteten av de få försök till utomhusvistelse med smink har slutat med att jag förtvivlat tvärvänt på väg ut genom dörren, in på toaletten och vaskat av mig. ”Mitt ansikte” är och förblir det jag vaknar med på morgonen. Och jag gillar det – även om det är som nu – fnöskigt efter rostknack, skit, sol och för lite sömn. Det är ju jag. Här och nu.

Skall jag vara ärlig så undrar jag ofta vad det är som gör att folk tycker man blir ”snyggare” med smink. Jag har aldrig fattat grejen med att ta bort de personliga dragen och skavankerna. Om det skall ut och raggas, om det så må vara ett one night stand med risk att ses på morgonen, så måste det väl för van vara skönare om man kan leva med synen dagen efter också. Sökes en varaktig relation är det väl än trevligare om så är fallet.

Skall jag vara helt ärlig tycker jag att ordet snygg är alldeles för ytligt för att ingå i mitt vokabulär när det gäller människor. Saker däremot, de kan vara snygga. En människa kan vara vacker. Men, det tarvas kvalitativt innehåll för att nå dit och att vara vacker har i grunden ingenting med utseende att göra.

Psykologen Linda Pappadoppiloppi och de som utvärderat undersökningen får dra vilka paralleller de vill mellan spegeltittande och medvetenhet. Jag kommer aldrig kalla kvinnorna i nordvästra England, utifrån sista meningen i artikeln, medvetna. Snarare fixerade.

What you see is what you get!

Ps, jag har naturligtvis inte kollat upp undersökningsresultatet i originalspråk, för att se vilket ord de använt där.

2 Comments:

 1. Jaa-aa, det finns nog många som har dessa fixeringar.
  Jag har en hel del smink som jag ibland på kvällen provar på, men upptäcker snart , det där är inte jag.
  Jag får nog slänga dom, inte bra med gamla färger…..
  Köpte faktiskt två läppstift, som jag inte fått exem av. Klätar på när jag kommer ihåg…..
  Du är klok Du, Joanna!
  Ren och hel kommer man långt med
  kram

 2. Så bra! Både till innehåll och språk. Du är sannerligen ett föredöme för alla, både kvinnor och män. Fortsätt förgylla tillvaron med dina betraktelser.
  Kram
  /H

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *