Fikonfrallor

Jag har ju bestämt mig för att satsa på krav, närproducerat och/eller ekologiskt till 100 %. Lika bra att lägga ribban högt så utfallet blir högt, tänker jag. Det funkar grymt bra, och jag har faktiskt lyckats göra alla inköp till hemmet efter detta koncept den senaste månaden. Naturligtvis fungerar det inte att hålla på det när det gäller de få ute-luncher eller restaurangbesök jag gör. Igår rensades kylskåp och kryddhylla på allt som innehöll glutamat. Lustigt nog är det just dessa produkter som använts minst, och datumet på en kryddmix som verkade intressant var tydligen inte så intressant med tanke på när den borde traskat ut. Kanske för att jag normalt inte använder ”halvfabrikat” vare sig när det gäller kryddor eller andra varor.

Nej, det skall inte gå till överdrift, men jag njuter känslan av att veta att det jag stoppar i mig. Om jag nu inbillar mig att ett ägg från Tjörn smakar bättre, så gör det ju det. Att hönorna både går och värper i det fria tycker jag känns rätt fint.

Nåja, idag blev det bak. Receptet på Fikonfrallorna är från Martin Johanssons bok Enklare bröd. Så otroligt enkelt så jag nästan skäms. Dinkelmjölet kommer från Peo Åkerblom (Wästgötarna).

Goda blev de, hur som helst. Och rätt vackra också. Tycker jag.

Fikonfrallor under progress.Fikonfrallor.

 

4 Comments:

 1. Jo men, jag läste ju på hans blogg hur man ska mata degen. Du kan trots allt maila instrk. hur Du gör, tack!
  Burken står där med välmatad råg +vatten på fredagar;-D
  Bastun är suveränt, men tyvärr blir det inga kvastar längre. Har även missat lägga i frysen …..Vädret har varit urusel för kvastarna,tyvärr.
  Önskar Dig en god natt/puss

 2. Härliga läckra varelse Du har bakat.. Nyttigt för lilla maggen:-))
  Dom ska jag testa nästa gång.
  Det är bra att Du tänker på det ekologiska för framtiden och för Din egen skull.
  Tyvärr har jag inte lyckats med surdegen, inte varit liksom riktigt bekväm med burken. Det har nog varit för kallt hos oss. Första brödet blev som järnstång,hahaaa. Det andra lite bättre, saknar även min hushållsmaskin.
  Jag får skaffa den där boken……och riktigt sätta mig ini den.
  Nu ska jag ta en half n`half efter sauna.
  Pappa hälsar
  puss

  Svar: Hmmm, glömde kanske skicka med instruktioner på hur/att den skall matas. Har du kvar den? I så fall kan du nog få liv i den…
  Låter gott med bastu. /puss!

 3. Eva-Teréz Gölin

  Supergoda, gjorde dem flera gånger i somras och sedan har det mest blivit olika rågsurdegsbröd från samma bok. Förra veckan införskaffade jag Martins nya bok och igår blev det pizza på vetesurdeg. Att platta ut jämna pizzabottnar behöver jag öva på en hel del till men jag var glad att det första jag bakade med min vetesurdeg i alla fall jäste 🙂 Sedan satte jag igång med ett vetesurdegsbröd som jäste över natten och jag tog med till frukostfika på jobbet (gott men jag behöver öva mer även på detta) och när jag kommer hem i kväll ska degen till ett par rågkakor ha jäst i kylen… Båda dessa recept också från Martins nya bok. Aldrig mer fabriksbröd.

  Svar: Ah, den boken får väl bli nästa 🙂

 4. Snygga och ser ju ruggigt smarriga ut! 🙂

  Svar: Det är dom också. Speciellt med en stor klick smör och den där getosten jag hade med mig till dig senast. Nästa gång får jag avisera baket så du kan springa över gatan och smaka dom nygräddade 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *